Op 6 februari dit jaar is Anja van Heuvelen, onze ambassadeur van de Bedhoodie van het allereerste uur, gestorven. Op 9 februari werden we geselecteerd voor de regio Utrecht om met andere innovaties voor een jury te pitchen voor de Nationale Zorginnovatie prijs. De jury vond de Bedhoodie, instelbare fysieke privacy, zo’n belangrijke innovatie dat we een wildcard ontvingen voor een plaats in de landelijke finale. Het cliché dat in het leven verdriet en blijdschap hand in hand gaan werd die week werkelijkheid voor ons Bedhoodieteam.
Anja, die in haar lange weg als patiënt zo graag Bedhoodies gehad zou hebben, en daarmee bedoelde zij echt alle varianten van de Bedhoodie. Als nierpatiënt bij de dialyse heeft ze het zo gemist om zich af en toe te kunnen afschermen, even op zichzelf te zijn. Ze maakte zich er hard voor dat dialysepatiënten van nu de keuze zouden krijgen die zij niet had Ze gunde alle patiënten de KEUZE.
Vlak voor haar dood bespraken we nog hoe we samen, na Coronatijd, dialysecentra zouden kunnen bezoeken. Of, als het nog lang zou duren, de mogelijkheid om een filmpje te maken om te vertellen over de hoodie voor de stoel.
Daarnaast is ze (te) vaak over de gangen vervoerd naar de OK. Nog vaker werd ze ergens geparkeerd. Wachtend op een scan of ander onderzoek, overgeleverd aan de blikken van anderen. Dat vond zij afschuwelijk. Na een operatie moest ze weer herstellen op een meerpersoonskamer. Ook daar zou eigen regie en jezelf even kunnen terugtrekken zo fijn geweest zijn. Anja geloofde er zó in, dat zij samen met haar man Gerrit investeerde in de Bedhoodie. Zodat patiënten in de toekomst de keuze krijgen.
Naast haar bijdrage (in alle opzichten) aan de Bedhoodie heeft Anja in haar leven zoveel zorgverleners, patiënten en bestuurders geïnspireerd om het beste uit zichzelf te halen. Voor haar werk voor de NVN (Nierpatiënten Vereniging Nederland) heeft ze dan ook een koninklijke onderscheiding gekregen.
Wat zou Anja blij zijn geweest met de WildCard. Samen begonnen we aan deze ‘tour de force’: volharding in voor- en tegenspoed. De jury bevestigde het belang van fysieke privacy in het ziekenhuis. Juist die zorg op maat, het aanbieden van, kortom de keuze geboden krijgen: dat was waar Anja ook voor stond. Het denken vanuit het perspectief van de patiënt en zo de zorg helpen verbeteren dat deed Anja al die jaren. Nu was ze er niet om te kunnen delen in onze vreugde over de Wildcard.
Uiteindelijk is de prijs gegaan naar een andere mooie en belangrijke innovatie. Uit de aandacht en reacties die we kregen op LinkedIn en mail, bleek dat we inderdaad ook echt vereerd mochten zijn met deze nominatie.